Ανοξείδωτος Χάλυβας

Home/Προϊόντα/Ανοξείδωτος Χάλυβας
Ανοξείδωτος Χάλυβας

Η δημοτικότητα του ανοξείδωτου χάλυβα συνεχίζει να αυξάνεται χάρη στην καθαρή, γυαλισμένη και σοφιστικέ εμφάνιση του, που ταιριάζει στα σύγχρονα οικιακά και εμπορικά αρχιτεκτονικά κτίρια.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι εντυπωσιακός σε εμφάνιση, αλλά και πρακτικός στην εφαρμογή, ιδιότητα πολύ σημαντική, ειδικά όταν πρόκειται για την επιλογή ενός συστήματος κάγκελου που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Εάν ζείτε σε ένα παράκτιο περιβάλλον, όλα τα είδη των υλικών των κιγκλιδωμάτων, είτε πρόκειται για ανοξείδωτο χάλυβα είτε για τα υπόλοιπα μέταλλα, θα είναι εκτεθειμένα στο αλάτι, τον αέρα, τη βιομηχανική ρύπανση και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ωστόσο, εάν τα φροντίζετε κατάλληλα και τα συντηρείτε, ο ανοξείδωτος χάλυβας θα διατηρηθεί σαν καινούργιος για πολλά χρόνια στο μέλλον, ξεπερνώντας τα υπόλοιπα μέταλλα.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα ανθεκτικό στη διάβρωση κράμα χάλυβα που περιέχει 10,5% ή περισσότερο χρώμιο. Μεταβάλλοντας τις ποσότητες των στοιχείων που προστίθενται στον ανοξείδωτο χάλυβα, παράγεται ένα φάσμα ποιοτήτων ανοξείδωτου χάλυβα, το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες. Όταν το νικέλιο προστίθεται στον ανοξείδωτο χάλυβα σε επαρκείς ποσότητες, γίνονται αλλαγές δομής σε “ωστενίτη”. Ωστενιτικοί βαθμοί είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παραγωγή από ανοξείδωτο χάλυβα, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της παραγωγής, και ταυτοποιούνται με την ονομασία σειρά “300”.

Η ποιότητα “304” (18% χρώμιο, 8% νικέλιο) είναι η πιο κοινή που παράγεται από ανοξείδωτο χάλυβα. Ωστόσο, είναι ανεπαρκής για πολλές εξωτερικές παράκτιες εφαρμογές.

Η ποιότητα “316” (17% χρώμιο, νικέλιο 10%, 2% μολυβδαίνιο) προσφέρει την καλύτερη αντοχή στη διάβρωση, μεταξύ των ανοξείδωτων. Είναι ανθεκτική στα σκασίματα και στη διάβρωση από τα περισσότερα χημικά, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη διάβρωση από άλατα του νερού.

Η ποιότητα “316” με λείο φινίρισμα επιφάνειας θα πρέπει να επιλεγεί ως η ελάχιστη ποιότητα, για εφαρμογές σε χώρους που βρίσκονται σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από παραλία. Περαιτέρω προστασία μπορεί να επιτευχθεί με μια διαδικασία που ονομάζεται pickling (αφαιρεί ρύπους επιφάνεια, αλλά εξασθενίζει το φινίρισμα) ή ηλεκτρολυτική (αφαιρεί ρύπους επιφάνεια και φωτίζει το φινίρισμα)

Αναβαθμίστε την όψη του σπιτιού ή του γραφείου σας με μια κατασκευή από ανοξείδωτο χάλυβα σε κιγκλιδώματα, πύλες, φράχτη, χειρολαβές θυρών. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του τι μπορεί να κάνει η Γκολέμας σε σχεδιασμό και κατασκευή για το σπίτι ή την επιχείρησή σας. Είτε ψάχνετε για κάτι μοντέρνο και σύγχρονο είτε για κάτι εντελώς έξω από τα συνηθισμένα, η ομάδα μας θα συνεργαστεί στενά μαζί σας για να δημιουργήσετε το τέλειο έργο αρχιτεκτονικής από ανοξείδωτο ατσάλι που δεν θα προσθέσει πρακτική αλλά και αισθητική αξία στην εξωτερική όψη του σπιτιού σας ή του γραφείου σας.

Χαρακτηριστικά ανοξείδωτου χάλυβα

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι κράμα σιδήρου –άνθρακα– χρωμίου με ελάχιστη περιεκτικότητα σε χρώμιο 10,5% κ.β. Το χρώμιο δημιουργεί ένα μικροσκοπικό στρώμα (10–100 nm) τριοξειδίου του χρωμίου (Cr2O3), το οποίο προστατεύει το μεταλλικό υπόστρωμα από την οξείδωση και τη διάβρωση. Εκτός από χρώμιο, οι ανοξείδωτοι χάλυβες μπορεί να περιέχουν και άλλα κραματικά στοιχεία, όπως νικέλιο, μολυβδαίνιο, μαγγάνιο, κ.λπ.

Οι ανοξείδωτοι χάλυβες παράγονται σε ηλεκτρικές καμίνους με ανάτηξη παλαιοσιδήρου (σκραπ), σιδηροκραμάτων (π.χ. σιδηροχρώμιο, σιδηρονικέλιο, κ.λπ.) και άλλων μεταλλικών προσθηκών. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές εφαρμογές που απαιτούν αντοχή στην διάβρωση για λόγους οικονομικούς (π.χ. χημική βιομηχανία), για λόγους αισθητικούς (π.χ. αρχιτεκτονική) ή για λόγους υγιεινής (π.χ. μαγειρικά σκεύη).

Σε σύγκριση με τους κοινούς χάλυβες, οι ανοξείδωτοι χάλυβες, εκτός από την πολύ υψηλότερη αντοχή στην διάβρωση, παρουσιάζουν επιπλέον και υψηλότερη μηχανική αντοχή. Ωστόσο, είναι πιο σκληροί από τους κοινούς χάλυβες και γι’ αυτό πιο δυσκατέργαστοι. Οι ανοξείδωτοι χάλυβες παρουσιάζουν επίσης χαμηλή θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με τους κοινούς χάλυβες.

Τα πλεονεκτήματα του Ανοξείδωτου Ατσαλιού με μία ματιά:

 • Απόλυτα ανθεκτικό στη σκουριά.
 • Το Ανοξείδωτο Ατσάλι αυτοπροστατεύεται. Αντιδρά με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και δημιουργεί μία μεμβράνη προστασίας.
 • Δεν υπάρχει καμία επιφανειακή επικάλυψη. Ότι φαίνεται στην επιφάνεια υπάρχει σε όλη την μάζα του υλικού.
 • Ανθεκτικό στη θερμοκρασία και στη φωτιά. Τα τσιγάρα ή η φλόγα δεν αφήνουν κανένα σημάδι στην επιφάνειά του.
 • 100% ανακυκλώσιμο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ανοξείδωτου Ατσαλιού AISI 304

Περιγραφή Υλικού: Ανοξείδωτο Ατσάλι DIN 1.4301
Προδιαγραφές κατά DIN: DIN 1.4301, DIN 2463, DIN 17451
Αντιστοιχία Προδιαγραφών: AISI 304, UNS S30400

% Σύνθεση κατά βάρος

Στοιχείο %
C max 0.08
Cr 18 – 20
Ni 8 – 10.5
Fe 66.345 – 74
Mn max 2
P max 0.045
S max 0.03
Si max 1

Φυσικές Ιδιότητες

Περιγραφή Μέγεθος Σημειώσεις
Πυκνότητα 8 g/cm3
Σκληρότητα 29 HRC
Σκληρότητα (ανοπτυμένο) 82 HRB 1100 oC, ταχεία ψύξη

Μηχανικές Ιδιότητες

Περιγραφή Μέγεθος Σημειώσεις
Συντελεστής Ελαστικότητας 197 GPa
Επιμήκυνση % (σημείο θραύσης) 70% στα 50 mm
Συντελεστής Θραύσης 86 GPa

Κύρια Χαρακτηριστικά

Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ανοξείδωτο ατσάλι DIN 1.4301 έχει εξαιρετική αντοχή στην οξείδωση ακόμα και παρουσία ισχυρών οξέων όπως το νιτρικό οξύ. Το υλικό παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή σε αλκαλικά διαλύματα καθώς και σε διαλύματα οργανικών και ανόργανων αλάτων. Γενικά το υλικό παρέχει εξαιρετική αντοχή στην οξείδωση στο περιβάλλον ενώ σε περιβάλλον έντονης αλατονέφωσης (πλοία κ.λ.π.) παρουσιάζει εικονικά στίγματα οξείδωσης που αποφεύγονται με το καθάρισμα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ανοξείδωτου Ατσαλιού AISI 316

Περιγραφή Υλικού: Ανοξείδωτο Ατσάλι DIN 1.4401
Προδιαγραφές κατά DIN: DIN 1.4401, DIN 2463, DIN 17451
Αντιστοιχία Προδιαγραφών: AISI 316, UNS S31600
Σκληρότητα (ανοπτυμένο) 82 HRB

% Σύνθεση κατά βάρος

Στοιχείο % Σημειώσεις
C max 0.08
Cr Max 18
Ni 10 – 14
Fe 62
Mn max 2
P max 0.045
S max 0.03
Si max 1
Mo max 3

Φυσικές Ιδιότητες

Περιγραφή Μέγεθος Σημειώσεις
Πυκνότητα 8 g/cm3
Σκληρότητα 95 HRB
Σκληρότητα (ανοπτυμένο) 82 HRB 1100 oC, ταχεία ψύξη

Μηχανικές Ιδιότητες

Περιγραφή Μέγεθος Σημειώσεις
Συντελεστής Ελαστικότητας 193 GPa
Επιμήκυνση % (σημείο θραύσης) 50% στα 50 mm
Συντελεστής Θραύσης 86 GPa

Κύρια Χαρακτηριστικά

Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ανοξείδωτο ατσάλι DIN 1.4401 έχει εξαιρετική αντοχή στην οξείδωση ακόμα και παρουσία ισχυρών οξέων όπως το νιτρικό οξύ. Το υλικό παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή σε αλκαλικά διαλύματα καθώς και σε διαλύματα οργανικών και ανόργανων αλάτων. Γενικά το υλικό παρέχει εξαιρετική αντοχή στην οξείδωση στο περιβάλλον καθώς και σε περιβάλλον έντονης αλατονέφωσης (πλοία κ.λπ.).

 

ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Οι ανοξείδωτες κατασκευές που μπορεί να υποστηρίξει η εταιρεία μας, είναι οι εξής:

 • Ανοξείδωτα κάγκελα
 • Ανοξείδωτες σκάλες
 • Ανοξείδωτες βιτρίνες
 • Ανοξείδωτα στέγαστρα
 • Ανοξείδωτες πόρτες
 • Ανοξείδωτες επενδύσεις
 • Ανοξείδωτο επαγγελματικό και οικιακό εξοπλισμό (τραπεζαρίες, γραφεία, βιβλιοθήκες, ράφια, κουρτινόξυλα, stand, κτλ)
 • Ανοξείδωτα διακοσμητικά και μικροαντικείμενα
 • Ανοξείδωτες ειδικές κατασκευές

Και όλα αυτά με τον μοναδικό συνδυασμό ποιότητας, αισθητικής , και αξιοπιστίας, που προσφέρουμε στους πελάτες μας, εδώ και 50 χρόνια.

Σχεδιάστε το μέλλον σας με την Γκολέμας.